actie veld FJK_4158.jpg header keeper liggend blauw FJK_0679.jpg header keeper vliegend FJK_0831.jpg pionnen FJK_3969-2.jpg stick kunstgras FJK_3972.jpg team yell FJK_4003.jpg
 

Arbitrage 

De scheidsrechters worden wel het derde team in de wedstrijd genoemd. Want - zonder scheidsrechters is er geen wedstrijd. Het blijkt dat wanneer coaches, ouders en begeleiders de regels goed kennen, beslissingen van scheidsrechters beter begrijpen en dat wedstrijden met meer plezier en sportiviteit gespeeld kunnen worden. Elke trainer, coach en teammanager dient zich aan het begin van het seizoen op de hoogte te stellen van de (nieuwe) spelregels.

Scheidsrechters bij Hockeer

Om ervoor te zorgen dat iedereen goed op de hoogte is van de spelregels, heeft Hockeer een aantal richtlijnen opgesteld:

·Alle spelers uit de O18-, )16- en 2de jaars-O14-teams zijn verplicht hun scheidsrechterskaart te halen en minimaal 4 wedstrijden per seizoen te fluiten

·Ieder team (vanaf de O12) beschikt over 2 eigen scheidsrechters, bij voorkeur ouders of andere begeleiders

·Alle coaches halen hun scheidsrechterskaart

Om dit allemaal mogelijk te maken organiseert Hockeer twee maal per jaar een scheidsrechterscursus. Deze cursus wordt in nauwe samenwerking met de KNHB georganiseerd en bestaat uit een tweetal cursusavonden en een examen. Daarnaast is er een E-learningmodule beschikbaar. Aan deze cursus zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden.

Inzet O18, O16 en 2e jaars O14-spelers bij de Junioren

Vanaf de 2e jaars-O14 ben je als speler bij Hockeer verplicht om een scheidsrechterskaart te halen. Als je een kaart hebt, ben je officieel clubscheidsrechter en kun je worden ingezet bij wedstrijden (afhankelijk van je leeftijd en ervaring). Uiteraard word je niet zomaar in het diepe gegooid, maar word je voor, tijdens en na de wedstrijd begeleid door ervaren scheidsrechterbegeleiders.

Aan het begin van het najaars- en voorjaarsseizoen is er een aantal moment waarin je je kunt inschrijven om wedstrijden te fluiten. Als daarna toch blijkt, dat je verhinderd bent, moet je zelf voor een vervanger zorgen. De scheidsrechterscommissie vraagt hierbij soms de hulp van de manager en/of coach van het betreffende team.

Ook voor coaches en begeleiders

Dit examen is ook zeker handig voor coaches, ouders en begeleiders. Ook zonder examen te doen, kun je echter een inlogcode krijgen om thuis de spelregels nog eens door te nemen via de E-learning module. Meld je aan bij: [email protected]

Spelbegeleiders Jongste Jeugd

Bij de Jongste Jeugd speelt de spelbegeleider een belangrijke rol. Naast het fluiten voor overtredingen geeft een spelbegeleider uitleg aan de kinderen. De spelbegeleider mag het spel onderbreken om tactische en technische tips aan de teams te geven. Bijvoorbeeld om ze te leren niet op een kluitje te hockeyen of om bij het pushen de handen uit elkaar te houden. Dit is een belangrijk onderdeel van het begeleiden van een Jongste Jeugd wedstrijd.

Vanwege deze belangrijke rol adviseert de KNHB om ouders in te zetten als spelbegeleiders bij de Jongste Jeugd. Eén van de redenen is dat ouders natuurlijk overwicht hebben en zij beter uitleg kunnen geven aan de kinderen. Dit in tegenstelling tot pas opgeleide (jonge) clubscheidsrechters.

Het advies van de KNHB is om ouders in te zetten als spelbegeleiders, maar als de vereniging het goed organiseert, kunnen ook jongeren ingezet worden op de 6- en 8-tallen.

Dit leidt tot de volgende afspraken:

O8-teams: bij de thuiswedstrijden zorgt de coach van het team altijd voor twee spelbegeleiders. Dat mag ook de coach zelf zijn.

O9- en O10-teams: bij de thuiswedstrijden zorgt de coach voor één spelbegeleider. De scheidsrechterscommissie zorgt voor een tweede spelbegeleider. Dit kan een ouder zijn of een junior (zonder scheidsrechterskaart) die graag ervaring wil opdoen.

En dan nog dit

Ben je als ouder officieel clubscheidsrechter en fluit je regelmatig een wedstrijd? Dan geldt dit als een vrijwilligersdienst!

Meer weten over de spelregels? Kijk dan even op de site van de KNHB: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/de-spelregels

Foto: Felix Kortrijk / Shortrich Photography

 

 

 

Sponsoren

Zoeken